Viktigt att tänka på vid företagslån

Viktigt att tänka på vid företagslån
De flesta företag behöver tillföra externt kapital ibland. Här kommer sex tips på saker att tänka på innan du tar ett företagslån.

Syfte med lånet

Låna endast pengar när det finns ett tydligt syfte med lånet och en plan för hur pengarna ska användas för att få företaget att växa. Det kan vara för att finansiera något inköp, investera i en ny lokal eller för att anställa någon. Lånar du pengar utan tydligt syfte innebär det att ditt företag drar på sig onödiga kostnader.

Lånebelopp och återbetalningstid

Hur mycket du lånar och hur lång återbetalningstid du väljer kommer att påverka kostnaden. Låna endast så mycket pengar som du behöver och välj den återbetalningstid som passar dig och ditt företag bäst. Kortare återbetalningstid innebär större amorteringar men lägre kostnad. 

Se till totalkostnaden

Det är lätt att stirra sig blind på räntan när man tar ett företagslån men det finns många andra aspekter som spelar in på kostnaden för lånet. Uppläggningsavgifter, dolda avgifter och påminnelseavgifter är sådant som kan få stor påverkan på totalkostnaden. Det är även viktigt att kolla om räntan som presenteras är årsränta eller månadsränta. Säkerställ att du vet om totalkostnaden innan du tar lånet så att du inte åker på en prischock i efterhand.

Vilken amorteringstakt passar ditt företag

Det finns olika upplägg för att amortera på ett lån och det är viktigt att se till ditt företags intäktsflöde för att välja det alternativ som passar bäst. Om ditt företag exempelvis har till stor del daglig försäljning genom korttransaktioner kan amortering i mindre summor dagligen eller veckovis passa då det inte påverkar kassan i för stor utsträckning. Om du i stället får betalt via faktura kan större månatliga amorteringar vara att föredra.

Möjlighet att betala tillbaka i förtid

Behov kan förändras över tid, varför det är viktigt att se till möjligheterna att betala tillbaka lånet i förtid. Med ett lån utan bindningstid kan du välja att betala tillbaka lånet i förtid ifall du inte har något behov av det längre. På så sätt kan du sänka kostnaden för lånet.

Gör din research

Se över dina alternativ innan du tar ett företagslån. Jämför olika långivare för att se vilken som kan ge dig det erbjudande som passar ditt företag bäst. Ett tips är även att se vad andra kunder tycker om en långivare genom att läsa recensioner på till exempel Trustpilot.

Hjälpte detta dig?
Kände du att du fick informationen du sökte efter i denna artikeln?
Tack!
Något gick fel