Press

Här hittar du de senaste nyheterna från Froda,
kontaktuppgifter och press kit.
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Froda och Visma Finance inleder partnerskap inom embedded financing
April 4, 2024
Embedded
sv

Froda och Visma Finance inleder partnerskap inom embedded financing

Under de senaste åren har Froda haft en stark tillväxt och ökat fokuset på embedded finance. Nu ansluter sig Visma Finance som ytterligare en partner till Froda Embedded. Samarbetet innebär att bolagen tillsammans lanserar en ny produkt inom fakturalån.

Frodas teknikplattform, Froda Embedded, möjliggör för partners att erbjuda företagslån och nya typer av finansieringslösningar till sina kunder. Partnerskapet med Visma Finance innebär att småföretagare får större flexibilitet genom en ny typ av låneprodukt. Till skillnad från ett vanligt företagslån betalas lånet inte ut till kunden utan det används till att betala fakturan automatiskt.

– Med Froda Embedded kan vi ge fler aktörer möjlighet att erbjuda finansiering till sina kunder utifrån sina behov. Det bidrar till vår vision om att hjälpa så många företagare som möjligt att få tillgång till finansiering, säger Olle Lundin, vd och medgrundare av Froda.

Visma Finance är en av Sveriges ledande aktör inom inbyggd fakturafinansiering för små och medelstora företag. I och med partnerskapet kan företagare som fått en faktura från en leverantör som använder Visma Finance dela upp betalningen av fakturan genom ett fakturalån, samtidigt som det fakturerande företaget slipper vänta på betalning.

– Vi är mycket glada över samarbetet med Froda och möjligheterna det ger oss och våra kunder. Vi strävar efter att vara en helhetslösning för småföretagare och Froda har en marknadsledande produkt för utlåning till småföretagare som vi ser fram emot att kunna erbjuda, säger Martin Källum, Chief Product Officer på Visma.

Om Froda
Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.

Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna. 2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien, Tyskland och Irland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com. Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn. Läs mer: https://froda.se/

Om Visma Finance
Visma Finance AB är som en del av Visma-koncernen ledande inom lösningar för inbyggd företagsfinansiering i affärs- och ekonomisystem i Sverige. Läs mer: vismafinance.se

Visma är en ledande leverantör av affärskritisk programvara i molnet, med en omsättning på 2,06 miljarder euro under 2022, 15 000 anställda och 1,7 miljoner kunder i Europa och Latinamerika. Genom att förenkla och automatisera arbetet för företag och organisationer av alla storlekar, möjliggör vi ett mer effektivt och välmående samhälle. Besök oss på visma.se.

Froda fortsätter satsa på internationell expansion – går in i Irland
March 18, 2024
Expansion
sv

Froda fortsätter satsa på internationell expansion – går in i Irland

Fintech-bolaget Froda har uppvisat stark tillväxt de senaste åren. I höstas nådde bolaget en värdering på 1,7 miljarder kronor, och sedan starten har Froda stöttat små och medelstora företag med över 10,5 miljarder kronor. Nu tar företaget nästa steg i tillväxtresan genom att etablera sig på den irländska marknaden. Expansionen sker genom partnerskapet med Treyd.

– Att skapa en globalt gångbar finansieringslösning för småföretagare har varit vårt mål sedan starten. Det senaste årets expansion är ett tydligt bevis på att vi har kommit långt på den här resan. Under förra året hjälpte vi företagare på fem olika marknader att få tillgång till finansiering. Under 2024 hoppas vi kunna dubbla den siffran, säger Olle Lundin, VD och medgrundare av Froda.

Under de senaste åren har Froda fokuserat på internationell expansion genom Froda Embedded. Under 2023 etablerade sig bolaget på två nya marknader och ökade den internationella portföljen med över 800 procent. Froda Embedded är en teknikplattform som andra fintechbolag och banker kan ansluta sig till för att erbjuda finansiering eller företagslån till sina kunder.

– Med vår Embedded financing-produkt kan vi hjälpa tillväxtbolag att erbjuda sina kunder flexibla finansieringslösningar genom enkla API-integrationer. Partnerskapet med Treyd innebär att vi kan hjälpa varandra att skala upp och göra vår finansieringslösning tillgänglig för många fler handlare, säger Stella Snickare, VP Froda Embedded.

En av de partners som har anslutit sig till Froda Embedded är fintech-bolaget Treyd, som genom sin ”Sälj först, betala leverantören senare”-lösning gjort finansiering av lagerinköp enklare, mer flexibelt och mer tillgängligt för växande företag som handlar med fysiska produkter.

Med hjälp av Froda Embeddeds API-integrationer kan Treyd nu erbjuda ännu mer flexibla finansieringsmöjligheter till handlare även i Irland.

– Samarbetet med Froda har möjliggjort en snabbare expansion, både geografiskt och operationellt. Det har hjälpt oss att stödja ännu fler handlare med finansiering, säger Peter Beckman, VD och medgrundare av Treyd.

Inträdet på den irländska marknaden gör att Froda finns på sju marknader: Sverige, Storbritannien, Tyskland, Danmark, Norge, Finland och Irland.

Alga Insulation grundaren Janna Naser är Framtidens kvinnliga företagare
March 8, 2024
Entrepreneurship
sv

Alga Insulation grundaren Janna Naser är Framtidens kvinnliga företagare

Janna Naser, grundaren av Alga Insulation tilldelades under gårdagen Frodas stipendium Framtidens kvinnliga företagare under evenemanget Tomorrow ́s Founders. Den blott 19 årige Örebroaren vill nu revolutionera byggbranschen genom att producera isolering av alger.

Stipendiet Framtidens kvinnliga företagare syftar till att lyfta kvinnliga företagare i uppstartsfasen och inspirera fler kvinnor att starta företag. Genom utmärkelsen får Janna nu 100 000 SEK att investera i bolaget.

– Det känns oerhört hedrande att bara vara nominerad till Frodas stipendium för framtidens kvinnliga företagare. Men att dessutom vinna känns otroligt stort. Vi har stort behov av pengar i uppstartsfasen och stipendiet kommer hjälpa mig att förverkliga mina visioner för Alga Insulation, säger Janna Naser, grundare av Alga Insulation.

Under gymnasiet startade 19-åringen Alga Insulation för att adressera problemet som skapas av alger som spolats upp från havet och som leder till övergödning ifall den läggs tillbaka. Efter studenten har hon fortsatt att driva bolaget vidare och med hjälp av forskare på RISE, Research Institute of Sweden, utvecklar Alga Insulation isoleringsmaterial baserat på tång. Metoden har potential att inte bara leda till mer hållbart byggande utan även bidra till att minska övergödningen i haven.

– Janna har utmärkt sig med sitt mod och sin förmåga att samla ett imponerande nätverk runt sin vision om att revolutionera byggbranschen. Byggbranschen står idag för en stor del av Sveriges totala utsläpp och genom Alga Insulations lösning – adresserar hon inte bara ett kritiskt problem utan har också introducerat en banbrytande lösning med stor potential att förändra världen till det bättre, säger Olle Lundin, vd och medgrundare på Froda.

Byggbranschen står idag för drygt en femtedel av Sveriges totala utsläpp varje år. Alga Insulation vill minska utsläppen genom att revolutionera hur isolering produceras. Förhoppningen är enligt Janna att man ska vara igång med produktionen inom en tvåårsperiod.

– Genom vår lösning hoppas vi vara med att bidra till att byggbranschen blir allt mer hållbar. Efterfrågan på isoleringsmaterial ökar och många tilläggsisolerar för att minska de höga elkostnaderna. Förhoppningen är att vi ska ha en färdig produkt på marknaden inom en tvåårsperiod, säger Janna Naser.

Juryns motivering
Vinnaren av Framtidens Kvinnliga Företagare har inte bara utmärkt sig med sitt mod, sin kunnighet och sin starka förmåga att samla ett imponerande nätverk runt sin vision, utan även visat på ett starkt driv i en bransch som sällan kännetecknas av enkelhet när det kommer till förändring. Genom sitt företag har hon inte bara adresserat ett kritiskt problem, utan har också introducerat en banbrytande lösning med verklig potential att förändra vår värld till det bättre.

Årets vinnare är en förebild som grävt guld där andra ser problem, och denna mentalitet hoppas vi kommer kunna fortsätta inspirera, och värma upp, många generationer efter henne.

Om stipendiet
Stipendiet är Frodas sätt att uppmärksamma unga kvinnliga företagare och priset Framtidens kvinnliga företagare instiftades 2022. Stipendiet är på 100 000 kronor och ämnar att ge unga kvinnor som vill eller har startat företag, kapital som möjliggör förverkligandet av sin idé.

Bedömningskriterierna för stipendiet är drivkraft, hållbarhet, kreativitet, genomförbarhet, problemlösning, påverkan som företaget skulle ha och påverkan som pengarna skulle ha för företaget.

Logotyp
Ladda ner ett paket med vår logo
Olle Lundin
Ladda ner porträtt på Olle
Johanna Sturk
PR & Communications Manager
Om Froda

Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.

Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna.

2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com.

Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn.

Läs mer om Froda