Framgångssagor

Inspireras av våra kunder och deras verksamheter
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Grafren
15/5/2024
B2B
Investering

Grafren

2004 upptäckte två forskare vid University of Manchester Grafen – ett material som är 200 gånger starkare en stål, men ungefär en miljon gånger tunnare än människohår – och 2012 belönades de med Nobelpriset i fysik för sin upptäckt. Materialet fångade intresset hos två forskare vid Linköpings universitet som började forska kring ämnet och dess potentiella användningsområden. En av forskarna var Erik Khranovskyy och 2018 grundade han företaget som delar namn med materialet de arbetar med.

Grafen har idag sex anställda och bedriver småskalig produktion i Linköping. Företaget har tagit fram patenterade tekniker som gör att grafen kan appliceras på andra material och därmed skapa ett förstärkt och säkrare material. Metoden har en rad potentiella användningsområden och Grafen samarbetar redan med bland annat flygindustrin och företag som tillverkar olika skyddskläder och produkter.

“Jag började tänka vid 40 års ålder kring vad gör jag för världen och hur jag bidrog. Jag hade forskat i massa år, men kände jag att jag ville skapa något som kommer att existera vidare, på riktigt. Vi har över 15 års expertis av materialvetenskap och expertis inom nanomaterial. Tack vare det och våra patent kan vi vara både skalbara och kostnadseffektiva på ett sätt som andra företag som jobbar med grafen inte kan vara. Det är något jag är stolt över."

Sneckenström
14/5/2024
Investering
Inköp

Sneckenström

Gösta Christiansson är företagaren som driver bolaget Sneckenström, en e-handel som fokuserar helhjärtat på trädgårdsodling för alla. Med alltifrån frö, gödning och växtbelysning till den egna innovationen pallkrageväxthus, har Sneckenström förgyllt människors odlingar sen 2008. Men Gösta har varit företagare längre än så. I nästan 20 år var han aktiv inom transportnäringen innan han valde att helt byta bana och följa sin passion för grönsaksodling.

Grundidén bakom Sneckenström är att få fler att uppleva premiumkänslan av att odla sina egna grönsaker. Miljö och hållbarhet har legat i fokus sen start och Gösta förespråkar att odla naturligt så långt som möjligt. En storsäljare är fladdermus guano som säljs under det egna varumärket Grottmans. Guano är ett naturligt gödsel med högt fosforvärde gynnar knoppsättning och därmed ger fler och finare blommor samt större skördar av grönsaker.

“Jag älskar att få gå runt och ordna i testodlingsfaciliteten och jag har alltid sett chili, tomater och örter som min passion. Det är lyxigt med grönsaker du odlat själv. Att kunna gå och plocka direkt från sin odling på sommaren och laga en måltid känns alltid bäst. Då kan du verkligen stå för hantverket, tiden och energin som ligger bakom.”

Edwalls Ur
13/5/2024
Investering
Likviditet

Edwalls Ur

Edwalls Ur är ett av Örebros äldsta bolag och kan närmast ses som en anrik institution. 1862 grundades företaget av P.A. Åberg – urmakare och personen som bland annat installerade Örebros första telefoner. Åberg drev företaget vidare fram till 1918 när Gunilla Edwalls farfar tog över verksamheten. I tre generationer har familjen Edwall drivit Edwalls Ur och Gunilla har redan börjat säkerställa för att traditionen ska föras vidare. Hennes brorsdotter Karolina är nämligen redan med och driver företaget.

Utöver Gunilla och Karolina är även Gunillas bror Mårten kvar i bolaget men vid 76-års ålder är han idag deltidare. En gång i tiden var han urmakeriets specialist inom Rolex, med utbildning från det prestigefyllda varumärket i Schweiz under 80-talet. I 25 års tid var Edwalls Ur auktoriserade hos Rolex och människor kom från hela världen för att köpa de mytomspunna urverken. Trots att auktoriseringen inte längre är aktiv efter att Rolex gått över till att arbeta med färre auktoriserade urmakare, finns kunskapen kvar och Edwalls Ur tar än idag emot Rolex klockor för reparation. Det är just reparationer av armbandsur, väggur och andra automatiska och mekaniska urverk som som det riktiga urmakarhantverket finns kvar enligt Gunilla.

"Idag kan alla handla klockor på nätet men om köper en klocka online vet du inte om den blivit servad på ett korrekt sätt. För hantverket fyller Edwalls Ur och andra urmakare en viktigt funktion. Vi är stolta över vårt hantverk och ger alltid ett års garanti på våra reparationer för att säkerställa att kunderna blir nöjda och känner sig välkomna tillbaka. Det är nog en starkt bidragande anledning till att vi har väldigt många kunder som kommer tillbaka och alltid säger att de är glada över att vi finns kvar.”

Skarphagens cykel
12/5/2024
B2C
Expansion

Skarphagens cykel

Michael Isa är multiföretagaren som driver Skarphagens cykel, en välkänd pärla i Norrköping. Företaget grundades på 90-talet av Michaels farbror som drev det i egen regi fram till 2006 när Michael frågade om han fick bli kompanjon – trots att han inte hade någon som helst erfarenhet från cykelbranschen. När han klev in på Skarphagens cykel första gången kunde Michael knappt byta däck, men han är numera en expert på cyklar.

Idag driver Michael Skarphagens cykel i egen regi och han har utökat sortimentet till att innefatta cyklar för alla åldrar samt el- och vintage cyklar. I början gick försäljningen lite trögt och bolaget levde under en längre tid på rekommendationer. Men tack vare lärdomarna han fått från att driva företag tidigare, tydligt uppsatta mål, marknadsföring och nätverkande tog det fart. Utöver försäljning av cyklar och reparationer har Skarphagens Cykel även ett lackeringscenter där profilcyklar till företag tas fram, något Michael är ensam om att erbjuda som cykelbutik. 

“Jag har alltid varit en serviceinriktad person. Innan Skarphagens cykel drev jag en videobutik som jag sålde 2006 och gick vidare till detta. Men det har alltid funnits en kärna av att satsa på kundbemötandet och att bjuda på sig själv. För ju mer du bjuder på dig själv, din service, expertis och tid. Desto mer får du tillbaka. Det tror jag är nyckeln till att företaget växer. Sen måste du våga satsa, nätverka och hitta det som gör ditt företag unikt. För mig har det varit lackeringscentret, att alltid bemöta kunder rätt och att ha ett öga för långsiktigheten.”

Tambur
7/2/2024
Investering
Inköp

Tambur

2014 slog Anders Widegren upp portarna till inredningsbutiken Tambur i Stockholm. Sen dess har butiken, som alltid satsat på hållbarhet och tidlös design, lockat mängder med kunder, byggt upp en stor följarskara på sociala medier och uppmärksammats i medier som The New York Times och Vogue.

Blomsterringen
12/10/2023
Inköp
Likviditet

Blomsterringen

Erica och Richard Skalleberg är floristparet som driver blomster- och inredningskedjan Blomsterringen med två butiker i Stockholm och en e-handel. De kommer båda två från blomsterfamiljer – Ericas pappa var den som grundade Blomsterringen en gång i tiden och Richards familj har grossistverksamhet – men hade olika vägar in i företagandet. Erica började jobba i butiken efter studenten och köpte den av sin pappa fem år senare 2008. Richard anslöt 2015 och de har kört på tillsammans sen dess.

"Jag hade ingen tanke på att det skulle bli blomsterbranschen för mig, utan sökte mig till marknadsföring efter universitetet. Men efter att vi träffats började jag åka till butiken efter jobbet och hjälpte Erica med allt möjligt. Så småningom började jag arbeta med varumärke och kulturgrejer och sen dess har vi jobbat ihop", säger Richard.