Edwalls Ur

Edwalls Ur

Edwalls Ur är ett av Örebros äldsta bolag och kan närmast ses som en anrik institution. 1862 grundades företaget av P.A. Åberg – urmakare och personen som bland annat installerade Örebros första telefoner. Åberg drev företaget vidare fram till 1918 när Gunilla Edwalls farfar tog över verksamheten. I tre generationer har familjen Edwall drivit Edwalls Ur och Gunilla har redan börjat säkerställa för att traditionen ska föras vidare. Hennes brorsdotter Karolina är nämligen redan med och driver företaget.

Utöver Gunilla och Karolina är även Gunillas bror Mårten kvar i bolaget men vid 76-års ålder är han idag deltidare. En gång i tiden var han urmakeriets specialist inom Rolex, med utbildning från det prestigefyllda varumärket i Schweiz under 80-talet. I 25 års tid var Edwalls Ur auktoriserade hos Rolex och människor kom från hela världen för att köpa de mytomspunna urverken. Trots att auktoriseringen inte längre är aktiv efter att Rolex gått över till att arbeta med färre auktoriserade urmakare, finns kunskapen kvar och Edwalls Ur tar än idag emot Rolex klockor för reparation. Det är just reparationer av armbandsur, väggur och andra automatiska och mekaniska urverk som som det riktiga urmakarhantverket finns kvar enligt Gunilla.

"Idag kan alla handla klockor på nätet men om köper en klocka online vet du inte om den blivit servad på ett korrekt sätt. För hantverket fyller Edwalls Ur och andra urmakare en viktigt funktion. Vi är stolta över vårt hantverk och ger alltid ett års garanti på våra reparationer för att säkerställa att kunderna blir nöjda och känner sig välkomna tillbaka. Det är nog en starkt bidragande anledning till att vi har väldigt många kunder som kommer tillbaka och alltid säger att de är glada över att vi finns kvar.”

Grundat
1862
Aktiva marknader
1
Huvudkvarter
Örebro
Medarbetare
3 anställda
250
tkr
Investering
Om Froda AB

Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.

Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna.

2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com.

Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn.

Läs mer om Froda