Grafren

Grafren

2004 upptäckte två forskare vid University of Manchester Grafen – ett material som är 200 gånger starkare en stål, men ungefär en miljon gånger tunnare än människohår – och 2012 belönades de med Nobelpriset i fysik för sin upptäckt. Materialet fångade intresset hos två forskare vid Linköpings universitet som började forska kring ämnet och dess potentiella användningsområden. En av forskarna var Erik Khranovskyy och 2018 grundade han företaget som delar namn med materialet de arbetar med.

Grafen har idag sex anställda och bedriver småskalig produktion i Linköping. Företaget har tagit fram patenterade tekniker som gör att grafen kan appliceras på andra material och därmed skapa ett förstärkt och säkrare material. Metoden har en rad potentiella användningsområden och Grafen samarbetar redan med bland annat flygindustrin och företag som tillverkar olika skyddskläder och produkter.

“Jag började tänka vid 40 års ålder kring vad gör jag för världen och hur jag bidrog. Jag hade forskat i massa år, men kände jag att jag ville skapa något som kommer att existera vidare, på riktigt. Vi har över 15 års expertis av materialvetenskap och expertis inom nanomaterial. Tack vare det och våra patent kan vi vara både skalbara och kostnadseffektiva på ett sätt som andra företag som jobbar med grafen inte kan vara. Det är något jag är stolt över."

Grundat
2018
Aktiva marknader
1
Huvudkvarter
Linköping
Medarbetare
6 anställda
Om Froda AB

Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.

Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna.

2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com.

Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn.

Läs mer om Froda