Upplands Honung

Upplands Honung

I över 40 års tid har Göran Sundström sysslat med biodling på familjegården utanför Uppsala. Det hela började med att han och frun Eva började ta hand om ett samhälle med bin när det fanns för många äppelträd men för få bin på gården och därifrån har det fortsatt. De tillverkade bivaxljus, tvålar och salvor som de åkte runt till marknader och sålde. Så småningom kom fokuset allt mer att hamna på honung och 1993 startades Upplands Honung.

Idag har Upplands Honung 90 unika biodlingar, 10 anställda och en årlig omsättning på över 7 miljoner kronor. Grundidén ligger i att fokusera på hållbarhet. Till viss del för att bioodlingen ska kunna fortsätta vara KRAV-certifierad men även för att de anställda ska känna sig trygga när de arbetar. Upplands Honung verkar fortfarande på gården där det en gång startade och är fortsatt ett familjeföretag. Utöver Göran som är bimästare och Eva som gör alla etiketter bor även dottern Emmy på gården med sin familj och jobbar även hon i företaget.

Utöver biodlingarna på gården har Upplands Honung biodlingar utspridda runt om i Uppland. De producerar omkring 30 ton honung själva men köper även in uppemot 50-60 ton honung från andra biodlare som de sedan tappar upp. Det görs för att kunna hålla produktion och verksamheten igång året om, något som är viktigt för Upplands Honung utifrån flera aspekter. Dels för att kunna leverera de volymer som grossisterna de jobbar med kräver, dels för att kunna erbjuda de anställde tryggheten som en fast anställning ger.

Grundat
1993
Aktiva marknader
1
Huvudkvarter
Uppsala
Medarbetare
10
7.3
mkr
Omsättning
Om Froda AB

Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.

Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna.

2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com.

Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn.

Läs mer om Froda