De kan bli “Framtidens kvinnliga företagare”

Sedan 1980 har kvinnligt företagande endast ökat med en procentenhet och utav alla företagare i Sverige är endast en fjärdedel kvinnor. För att vända på den negativa trenden och få fler kvinnor att starta och driva företag delar Froda ut stipendiet “Framtidens kvinnliga företagare”. Stipendiet på 100 000 kronor, som delas ut för första gången, fick närmare 200 ansökningar och nu kan fyra finalister presenteras: Paula Runsten, RE:BABA, Tugce Özdeger, Datatera AB, Miranda Matti, Lexflix AB och Mona Aghai Berg, All About Music Sweden AB.

Vinnaren av stipendiet kommer utses den 8 mars, på den internationella kvinnodagen, under Frodas evenemang Tomorrow’s Founders som dagen till ära fokuserar på kvinnligt entreprenörskap. Tomorrow’s Founders är ett återkommande evenemang som Froda arrangerar och syftar till att inspirera fler att starta eget i allmänhet, och att uppmuntra till mer jämställdhet och mångfald i näringslivet i synnerhet.

Under evenemanget kommer företagarna Nebe Almayahi (grundare av Teint) och Victoria Carlsson (grundare av Denjo Dogs) att tala, och de nominerades idéer att presenteras och vinnare koras. Almayahi och Carlsson kommer bland annat djupdyka i ämnen som mångfald i näringslivet, fördelar med att bli egenföretagare samt dela med sig av både tips och lärdomar till framtidens kvinnliga företagare.

– Syftet med stipendiet är att vara med och bidra till att förbättra förutsättningarna för kvinnliga företagare och ge fler kvinnor möjlighet att satsa på sina idéer. Därför är det väldigt roligt att vi har fått in så otroligt många ansökningar och fantastiska ideér. Samtliga finalister är verkligen bra exempel på vad framtidens kvinnliga företagare är, säger Olle Lundin, vd på Froda

Stipendiet på 100 000 kronor ämnar till att ge kvinnor som vill, eller precis har startat företag, kapital som möjliggör förverkligandet av sin idé.

Vill du vara på plats under prisceremonin. Anmäl dig till evenemanget här: https://tomorrowsfounders.conf...

Om de nominerade

Paula Runsten – RE:BABA
Paula Runsten är uppväxt i Danderyd, Stockholm och studerar Maskinteknik på Lunds Universitet. Till sommaren 2023 tar Paula examen och då är planen siktad på helhjärtat fokus för RE:BABA. Paula brinner för hållbarhet och har under sin studietid haft praktikperioder både på Tesla såsom Northvolt, där hennes idé även väcktes till liv. Med fokus på litiumjonbatteriers levnad och återanvändning vill Runsten ge batterier ett förlängt liv, och har ett förhållningssätt som är långsiktigt hållbart.

Tugce Özdeger – Datatera AB
Tugce Özdeger är uppväxt i Istanbul, Turkiet, och 2010 flyttade hon till Uppsala för att studera sin magisterexamen vid Uppsala Universitet. 2022 startade Tugce Datatera AB med målet att minska gapet mellan sjukvård och teknik och ge HealthTech-företag tillgång till högkvalitativ och verklig data.

Miranda Matti – Lexflix AB
Miranda Matti är uppväxt i Spånga, Stockholm och studerar lärarprogrammet på Stockholms Universitet. Hon har sedan tonåren brunnit för att göra utbildning och läxhjälp tillgängligt för alla. Sedan 2018 har hon drivit Facebook-gruppen “Läxhjälp för alla” vid sidan av studierna, som idag har 14 000 medlemmar. Under 2022 startade Miranda läxhjälpsplattformen Lexflix AB. Lexflix är Sveriges första tvåsidiga digitala plattform för elever och studenter som behöver och kan erbjuda läxhjälp inom sitt geografiska område eller på distans i samtliga ämnen, helt på egna villkor.

Mona Aghai Berg – All About Music Sweden AB
Mona Aghai Berg är från Skarpnäck i Stockholm och har studerat på Berghs School of Communication. Som 25-åring hamnade Mona i musikbranschen och har idag 18 års erfarenhet i branschen. De senaste åren har Mona, utöver sin roll som musikförläggare och manager satsat på jämställdhetsarbetet tillsammans med gruppen SLÄS, som vill förbättra situationen för framför allt kvinnliga och icke binära producenter, men även låtskrivare i musikbranschen. Nu vill Aghai Berg satsa mer på det och startat All About Music för att kunna lägga än mer tid på SLÄS.

Om Stipendiet Framtidens Kvinnliga Företagare

Framtidens kvinnliga företagare instiftades 2022 av Froda och delas årligen ut till en kvinnlig företagare. Stipendiet är på 100 000 kr och ämnar till att ge kvinnor som vill, eller precis har startat företag, kapital som möjliggör förverkligandet av sin idé.

Bedömningskriterierna för stipendiet är Drivkraft, Kreativitet, Hållbarhet, Genomförbarhet, Problemlösning, Påverkan som företaget skulle ha och Påverkan som pengarna skulle ha för företaget.

Läs mer om stipendiet: https://froda.se/stipendier/fr...