De kan bli framtidens kvinnliga företagare

Sedan 1980 har andelen kvinnliga företagare ökat med blott en procentenhet och av alla företagare i Sverige är endast en fjärdedel kvinnor. För att få fler kvinnor att starta och driva företag delar Froda ut stipendiet ”Framtidens kvinnliga företagare”. I år fick stipendiet närmare 200 ansökningar och nu kan de fem finalisterna presenteras: Maria Niclason, Edith Heppich, Lovisa Sunnerholm, Janna Naser och Sabelle Beraki.

Vem som blir Framtidens kvinnliga företagare och tilldelas stipendiet kommer att presenteras under Frodas evenemang Tomorrow´s Founders den 7 mars. Tomorrow´s Founders är ett återkommande evenemang som Froda arrangerar som lyfter dagens och morgondagens entreprenörer. Evenemanget syftar till att inspirera fler att starta eget i allmänhet, samt att uppmuntra till mer jämställdhet och mångfald i näringslivet i synnerhet. Kvällen kommer ledas av Klara Adolphson och under evenemanget kommer Susanne Najafi (BackingMinds), Sania Claus Demina (sania d'mina) och Dora Palfi (imagi) att prata om sina entreprenörsresor.

– Syftet med stipendiet är att vara med och bidra till att förbättra förutsättningarna för kvinnliga företagare och ge fler kvinnor möjlighet att satsa på sina idéer. Därför är det väldigt roligt att vi har fått in så otroligt många ansökningar och fantastiska idéer. Samtliga finalister är verkligen bra exempel på vad framtidens kvinnliga företagare är, säger Olle Lundin, vd och medgrundare på Froda.

Stipendiet instiftades 2022 och delas ut för andra gången i år. Vinnaren tilldelas 100 000 kronor att investera i sitt företag och ämnar till att ge kvinnor som vill, eller precis har startat företag, kapital som möjliggör förverkligandet av deras idé.

Vill du vara på plats under evenemanget? Anmäl dig till evenemanget här: https://tomorrowsfounders2024....

Finalisterna:

Maria Niclason, After Class
Maria Niclason är fastighetsentreprenören från USA som flyttade till Sverige för att utforska nya vägar i sitt entreprenörskap. Idag bor Maria i Järfälla och driver företaget After Class, en plattform som revolutionerar hur föräldrar och tonåringar upptäcker och engagerar sig i fritidsaktiviteter. After Class samlar ett brett utbud av klasser och kurser inom bland annat idrott, konst och teknik som gör det enklare för ungdomar att forma sin fritid samt lägga grunden för ökat välmående och personlig utveckling.

Edith Heppich, Hyggligt
Edith Heppich är juristen från Hallsberg vars passion för klimatfrågor fick henne att satsa på hållbart skogsbruk. 2023 grundade hon Hyggligt som vill förändra sättet vi brukar skogen på och göra det ekonomiskt lönsamt med hyggesfritt skogsbruk. Hyggligt arbetar med att utveckla lösningar som kan bidra till en minskning av växthusgasutsläppen, inbromsning av effekterna från klimatförändringarna samt en ökning av den biologiska mångfalden.

Lovisa Sunnerholm, Enkei
Lovisa Sunnerholm är marknadsföraren som lämnade en framgångsrik karriär, med höga positioner på multinternationella företag, bakom sig för att starta eget bolag fokuserat på cirkulär design. På mindre än ett år har hennes bolag Enkei gått från att endast vara en idé, till att ha tillverkat sin första produkt: en bordslampa bestående av merparten waste och som genom sin design ska göra det hållbara valet det attraktiva och belysa cirkulära lösningar. Under processen har de även utvecklat ett eget material baserat på Europa tredje största waste-källa; bygg- och rivninigsindustrin. Materialet består av över 90% waste och stället för konventionell betongsand använder Enkei keramiskt avfall från byggarbetsplatser, vilket tacklar problemen med både sandbrytning och felaktigt bortskaffande av keramiskt avfall som idag deponeras.

Janna Naser, Alga Insulation
Janna Naser är den 19 åriga Örebroaren som trots att hon endast är 19 år gammal har siktet inställt på att revolutionera hur isolering produceras. Under gymnasiet grundade hon Alga Insulation för att adressera problemet som skapas av tång som spolas upp från havet och som leder till övergödning ifall den läggs tillbaka. Efter studenten har hon fortsatt att driva bolaget vidare och med hjälp av forskare på RISE, Research Institute of Sweden, utvecklar Alga Insulation isoleringsmaterial baserat på tången. Metoden har potential att inte bara leda till mer hållbart byggande utan även bidra till att minska övergödningen i haven.

Sabelle Beraki, Bells Toys
Sabelle Beraki är entreprenören från södra Stockholm som banat väg för en mer inkluderande och representativ leksaksindustri i Sverige. Efter att ha gått hela livet utan att hitta dockor som representerade hennes egen identitet bestämde hon sig för att ta saken i egna händer och grundade Bells Toys. Med målet att förbättra självförtroendet och självkänslan hos barn tillverkar Bells Toys dockor med fokus på mångfald och representation och idag säljs Sabelles dockor över hela landet.