Froda expanderar internationellt – går in i Storbritannien

Fintech-bolaget Froda har visat stark tillväxt de senaste åren. I höstas blev bolaget värderat till 1,2 miljarder kronor och sedan starten har Froda lånat ut över 6,5 miljarder kronor. Nu tar bolaget nästa steg i sin tillväxtresa när de expanderar till Storbritannien. Expansionen sker genom partnerskapet med Treyd och innebär att Froda finns på fem marknader: Storbritannien, Norge, Danmark, Finland och Sverige.

I december presenterade Froda ett partnerskap med Treyd med syftet att göra tillväxtfinansiering enklare och mer flexibel för handlare som importerar och säljer fysiska produkter, genom att erbjuda finansiering av lagerinköp. I en situation där många handlare står inför utmaningar som likviditetsbrist, ökade kostnader och logistikproblem möjliggör lösningen mellan Froda och Treyd förbättrad förutsägbarhet, skalbarhet och flexibilitet i slutprodukten genom smarta kreditalgoritmer, data och teknisk integration.

– Internationell expansion har länge varit ett av våra huvudsakliga mål. Hittills har expansionen fokuserats på Norden, nu tar vi nästa steg ut i Europa. Vi befinner oss i en omvärldssituation som gör det ännu viktigare för handlare att få tillgång till flexibel finansiering. Med denna lösning vill vi göra det enklare för företagare att frigöra viktigt tillväxtkapital, säger Olle Lundin, vd på Froda.

Historiskt har företagsfinansiering varit svårt att få tillgång till på grund av långa väntetider, fysiska möten och tidskrävande administration. Froda grundades med syftet att förändra detta och därmed bidra till ett mer jämställt och inkluderande näringsliv, där företag får kapital för att växa genom helt objektiv och digital bedömning.

Sedan starten 2015 har en av målsättningarna varit att expandera internationellt för att kunna hjälpa ännu fler företagare globalt. Ett steg i den riktningen är att expandera tillsammans med partners. Under 2020 tillsatte bolaget ett affärsområde med fokus på embedded finance, där partnerskapet med Treyd är ett exempel. Utöver Treyd har Froda partnerskap med bland annat Lunar, Yabie och Worldline, och lanserade en card based embedded lending produkt med Visa tidigare i år.

– Med vår Embedded financing produkt kan vi hjälpa tillväxtbolag att erbjuda sina kunder flexibla finansieringslösningar genom en enkel API integration. Partnerskapet med Treyd innebär att vi kan hjälpa varandra att skala upp och göra vår finansieringslösning tillgänglig för många fler handlare. Vi har redan lanserat produkten i Sverige, Norge och Danmark och ser fram emot att se hur produkten mottas i Storbritannien, säger Stella Snickare, VP Froda Embedded.

Om Treyd
Treyd är ett fintechbolag som hjälper handlare växa genom att sälja först och betala leverantören senare. Med enkel och smidig finansiering av varuinköp kan företag få rabatt, frigöra rörelsekapital för investering i tillväxt samt använda billigare och grönare logistik. Treyd har 57 medarbetare med huvudkontor i Stockholm och kontor i London och Kairo. treyd.io

Om Froda
Froda grundades 2015 med en tydlig idé – ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med bolagets tjänst blir det smidigt och prisvärt för företagare att investera i sina idéer. Genom att digitalisera processen har Froda gjort det möjligt att hjälpa fler företag med finansiering skräddarsydd efter just deras unika verksamhet och dess behov. Ett smartare företagslån, helt enkelt.

Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande fintechbolag och har hjälpt fler än 50 000 företag att växa. Bolaget är ett kreditinstitut som omfattas av den statliga insättningsgarantin och står under Finansinspektionens (FI) tillsyn.