Froda expanderar internationellt – går in i Tyskland

Techbolaget Froda har de senaste åren expanderat till Storbritannien, Danmark, Norge och Finland. Nu tar bolaget nästa steg i expansionsresan genom att etablera sig i Tyskland i samarbete med den tyska neobanken Kontist, en del av Ageras Group. Expansionen innebär att Froda nu finns på sex marknader.

Frodas vision är att hjälpa så många företagare som möjligt att få tillgång till finansiering till bra villkor. I Europa finns det 25 miljoner små och medelstora företag (SMEs) och i Europas största ekonomi, Tyskland, sysselsätter SMEs 18,5 miljoner människor. Trots detta är bristen på tillgång till finansiering ett av de största hindren för mindre bolag som vill växa. 2021 lanserade Froda den tekniska plattformen Froda Embedded för att tillgängliggöra företagsfinansiering i Europa genom partnerskap med banker och företag.

– Tyskland är Europas största ekonomi och en företagstät marknad. Vår vision har alltid varit att tillgängliggöra finansiering för alla små och medelstora företag, något vi specialiserat oss på i åtta år. Att expandera till den tyska marknaden blir därför en viktig milstolpe för Froda. Vi ser fram emot att genom samarbetet med Ageras kunna stödja tyska företagare med deras finansieringsbehov, säger Olle Lundin, medgrundare och VD på Froda.

Froda Embedded lanserades i syfte att ge företag och banker i hela Europa möjlighet att erbjuda finansiering direkt till sina kunder genom att integrera Frodas plattform i deras befintliga produkt. Under det senaste året har utlåningen och antalet kunder via Froda Embedded nästan tredubblats, vilket har varit starkt bidragande till att Froda haft en nära hundraprocentig tillväxt och 800 procentig ökning av den internationella låneportföljen. Samarbetet med Ageras, som erbjuder en av Tysklands ledande leverantörer av integrerade bank-, redovisnings- och skattetjänster via Kontist, innebär att 50.000 tyska entreprenörer nu kan få tillgång till finansiering för små och medelstora företag.

– Lösningen innebär att utbetalningen kan ske automatiskt via företagskortet och att processen tar några sekunder, istället för flera bankdagar. Det är något som kan vara avgörande för en entreprenör när en möjlighet dyker upp, men kanske än viktigare i tuffa tider som nu. Att Ageras vill lansera denna produkt tillsammans med oss på den tyska marknaden är minst sagt spännande, säger Stella Snickare, VP Froda Embedded.

I november presenterade Froda ett partnerskap med Ageras, som en del i bolagets tillväxt och expansionsresa. Nu går Froda in i Tyskland tillsammans med Ageras. Samarbetet innebär att Tyskland blir den andra marknaden i världen som får tillgång till Frodas card-based embedded lending teknik. Card-based embedded lending är en ny innovation på marknaden och syftar till att göra det enklare för fler företagare att få tillgång till finansiering direkt via deras Visa företagskort.

– Vi vet att tyska företagare har ett stort behov av att få tillgång till företagsfinansiering, men vi har inte hittat en intern modell för att lösa problemet. Genom samarbetet med Froda kan vi nu erbjuda en skalbar produkt till våra tyska kunder som kommer hjälpa fler företagare att växa, säger Martin Hegelund, medgrundare och VD på Ageras.

Produkten lanseras i Tyskland i februari 2024.