Nu öppnar ansökan till stipendiet “Framtidens kvinnliga företagare”

Den 11 november öppnar ansökan till stipendiet “Framtidens kvinnliga företagare”. Stipendiet riktar sig till kvinnliga företagare som antingen planerar att starta företag, eller har startat sitt första företag under det senaste året.*

Endast en fjärdedel av alla företagare i Sverige är kvinnor, vilket är under EU-snittet. Sedan 1980 har antalet kvinnliga företagare ökat med en procentenhet. För att uppmuntra fler kvinnor att starta och driva företag lanserade fintechbolaget Froda tidigare i år ett stipendium för framtidens kvinnliga företagare. Syftet är att ge kvinnor som vill eller precis har startat företag möjligheten att förverkliga sina idéer. Stipendiet, som delas ut för första gången, är på 100 000 kronor och kommer att delas ut årligen till en kvinnlig företagare.

– Sverige ligger under EU-snittet när det kommer till kvinnligt företagande. Detta trots att vi är ett av världens mest jämställda länder. För att bryta den negativa trenden behöver vi få in fler kvinnliga företagare och förebilder. Med stipendiet vill vi bidra till att förbättra förutsättningarna för kvinnliga företagare och ge fler kvinnor möjlighet att satsa på sina idéer, säger Olle Lundin, vd på Froda.

För att ansöka om stipendiet behöver du antingen ha startat ett företag efter den 1 januari 2022, eller ha en företagsidé som du kommer starta upp inom ett år. Ansökan är öppen till och med den 31 december 2022 och prisceremonin kommer att äga rum på Internationella kvinnodagen den 8 mars 2023.

Ansökningsperioden för stipendiet är mellan den 11 november–31 december 2022.

Läs mer om stipendiet och ansök här: https://froda.se/stipendier/framtidens-kvinnliga-foretagare/

Om stipendiet “Framtidens kvinnliga företagare”
Framtidens kvinnliga företagare instiftades 2022 och delas årligen ut till en kvinnlig företagare. Stipendiet är på 100 000 kronor och ämnar till att ge kvinnor med ambitioner att driva företag ett startkapital som möjliggör för dem att satsa på sin idé. Krav för att få ansökan är:

  • Identifiera sig som kvinna
  • Folkbokförd i Sverige
  • Myndig vid tiden för ansökan
  • Inte ha drivit företag tidigare, eller ha grundat sitt första företag tidigast den 1 januari 2022

* Efter 1 januari 2022.