Med fokus på hantverksmässighet, närproduktion och att främja det lokala näringslivet har Katarina Holmberg drivit Norrtelje Musteri sen 2017. Tillsammans med sin man Toni har hon byggt upp ett fullskaligt mikro-musteri som förvandlar svenska äpplen till läskande äppelmust. Utöver musten producerar Katarina även olika sorter saft, sylt och marmelad. Besökare kan även ta med sina egna äpplen till musteriet för att få dem mustade.
Men det var långt ifrån en självklarhet att det var företagare Katarina skulle bli. I över 20 års tid arbetade hon inom kommun och myndighetsväsendet. Sakta men säkert tog dock drömmen om att driva eget över och för sju år tog hon steget. Intresset för hantverksmässig must visade sig vara stort och kunderna hittade snabbt till Norrtelje Musteri.
”Jag ville få bestämma över min egen tid och välja hur mycket jag skulle jobba. Det var mycket nytt att lära sig och ta in men det föll på sin plats under resan. Idag arbetar jag definitivt mer än vad jag gjorde innan, men jag gör det med glädje eftersom jag får göra det jag vill.”
Sen några år tillbaka driver Katarina även Norrtelje Lanthandel i en gammal bensinmack intill musteriets lokaler. Dels säljer hon sina egna produkter i butiken, dels bjuder hon in lokala producenter för att ge dem möjlighet att sälja sina varor. Att värna det lokala näringslivet ligger Katarina varmt om hjärtat och hon vill få fler att välja lokalt oftare.
”Det är svårt att gå runt som småföretagare när du producerar något som även finns hos en större producent. Men när den större producenten får problem, då blir det brist i hela Sverige. Det är viktigt att vårda lokala näringsidkare för att säkerställa att samhället går runt.”
När du arbetar med råvaror med tydliga säsonger blir det naturligt att även verksamheten blir säsongsbetonad, så även för Norrtelje Musteri. Det behöver även finnas tillräckligt med likviditet för att kunna köpa in och ta tillvara på en bra batch med äpplen när tillfället ges. Därför vände sig Katarina till Froda.
”Jag har med tiden insett att det är naturligt att använda finansiering för att balansera företagets ekonomi och bibehålla balansen. Största fördelen med Froda är enkelheten, att det går fort och att jag kan lägga upp återbetalningen så att det passar min verksamhet. Jag är mer än nöjd.”
Hur ser framtiden ut för Norrtelje Musteri?
Katarina vill investera i solcellspaneler för att driva produktionen med solenergi. Annars är hon noga med att betona att målsättningen inte är att skala upp till ett storskaligt musteri. Hon vill istället främst främja det lokala näringslivet och få fler att våga starta för att utveckla Campus Roslagen där musteriet och lanthandeln ligger.
”Det finns flera lokaler som säkert går att få snurr på. En keramikverkstad, bageri, snickeri eller café hade gett puls och skapat en samlingsplats för alla att vara på.”
Froda grundades 2015 med ett tydligt syfte – demokratisera tillgången till finansiering och ge små och medelstora företag samma möjligheter att växa som stora. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har bolaget kortat låneprocessen från månader till minuter och gjort det enkelt för företagare att investera i sina idéer.
Idag är Froda ett av Sveriges snabbast växande techbolag, med en värdering på 1.7 miljarder SEK och välkända investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson bland ägarna.
2021 lanserade Froda en strategisk satsning på embedded financing och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com.
Froda är ett kreditmarknadsbolag som står under Finansinspektionens tillsyn.