Press

Här hittar du de senaste nyheterna från Froda, kontaktuppgifter och press kit.
Sök
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Maybe Baby grundaren Linda Alexandersson utses till Framtidens Kvinnliga Företagare
March 6, 2025
Entrepreneurship
sv

Maybe Baby grundaren Linda Alexandersson utses till Framtidens Kvinnliga Företagare

Linda Alexandersson, medgrundare av Maybe Baby, har tilldelats Frodas utmärkelse Framtidens Kvinnliga Företagare. Tillsammans med sitt team är hon nu redo att lansera en digital fertilitetslösning som kombinerar teknologi och medicin för att ge kvinnor tydliga och personliga insikter om sin fertilitet, genom ett enkelt hemtest till ett rimligt pris.

Utmärkelsen Framtidens Kvinnliga Företagare, som syftar till att stödja och lyfta kvinnliga entreprenörer i uppstartsfasen, är en del av Frodas engagemang för att skapa ett mer jämställt företagsklimat. Årets vinnare utsågs av en enad jury bestående av entreprenörerna Jonas Groth, medgrundare av Aarke, Ludwig Jonsson, medgrundare av Rodolfo, Olga Beck-Friis, medgrundare av Pocketlaw, Oliver Mohseni, medgrundare av Froda, Paula Runsten, medgrundare av Rebaba, Sara Serray, grundare av Wellibites.

- Det betyder oerhört mycket för oss att få denna utmärkelse. Tack vare initiativ som detta, som är avgörande för kvinnligt företagande, kan vi driva den förändring som behövs inom kvinnohälsa. Denna utmärkelse, tillsammans med de tusentals kvinnor på vår väntelista, bekräftar att det verkligen behövs förändring. För oss handlar det inte bara om ett fertilitetstest, det handlar om att förändra framtiden för kvinnors hälsa. Vi vill ge kvinnor möjlighet att planera sina liv på sina egna villkor och få svar innan det är för sent. Tack vare Froda är vi nu ett steg närmare vårt mål, säger Linda Alexandersson, medgrundare av Maybe Baby.

    Linda Alexandersson, ursprungligen från Borås och numera bosatt i Stockholm, har över 10 års erfarenhet från tech och startup-världen. Idén till Maybe Baby föddes ur hennes egna erfarenheter av långa väntetider, otydlig information och höga kostnader inom fertilitetsvården. Tillsammans med sina medgrundare, Alexandra Kaktus och Hamed Khodabakhshi, har hon utvecklat en digital lösning som gör fertilitetsinformation tillgänglig, begriplig och prisvärd.

    – Linda och Maybe Baby är ett lysande exempel på hur kvinnligt entreprenörskap kan driva verklig förändring. Med en stark idé, en genomtänkt strategi och ett tydligt fokus imponerade hon på en enig jury. Jag är särskilt imponerad av det driv och den passion som har möjliggjort att de kommit så långt utan extern backning. Vi på Froda är stolta över att få lyfta fram fler kvinnliga entreprenörer och ser fram emot att följa Maybe Babys fortsatta resa. Vi hoppas att denna utmärkelse blir ett steg på vägen mot ännu större framgångar, säger Oliver Mohseni, medgrundare av Froda.

    Idén bakom Maybe Baby började gro för över ett år sedan, men det var först i juni 2024 som Linda och hennes team började forma företaget. Genom startupinkubatorn Antler och gemensamma kontakter hittade Linda sina två medgrundare, och efter nio månaders intensiv produktutveckling är Maybe Baby nu snart redo att rulla ut. Lansering av företagets första produkt är planerad till våren 2025.

    – Vår korta men intensiva resa har varit fylld av utmaningar. Därför känns det extra bra att andra också ser värdet i vad vi gör och tror på vår vision. Vi ser verkligen fram emot lanseringen och att fortsätta driva vårt företag framåt, vii är bara i början av vår resa och denna utmärkelse stärker vår tro på att vi är på rätt väg, säger Linda Alexandersson.

    Juryns motivering

    Genom att förena forskning, teknik och användarvänlighet har Linda skapat en lösning som stärker kvinnohälsan och påverkar familjebildning och reproduktiv hälsa i stort. Med en smart affärsmodell, en tydlig go-to-market-strategi och fokus på preventiv vård och personlig hälsodata, adresserar hon en marknad med stora behov och få alternativ. Hennes driv, vision och förmåga att lösa ett verkligt problem gör henne till en självklar mottagare av utmärkelsen.

    Om utmärkelsen

    Utmärkelsen är Frodas sätt att uppmärksamma unga kvinnliga företagare och priset Framtidens kvinnliga företagare instiftades 2022. Utmärkelsen innebär även ett stipendium som ämnar att ge unga kvinnor som vill eller har startat företag, kapital som möjliggör förverkligandet av sin idé. Bedömningskriterierna för stipendiet är drivkraft, hållbarhet, kreativitet, genomförbarhet, problemlösning, påverkan som företaget skulle ha och påverkan som stipendiet och utmärkelsen skulle ha för företaget.

    De kan bli framtidens kvinnliga företagare
    February 21, 2025
    Entrepreneurship
    sv

    De kan bli framtidens kvinnliga företagare

    Sedan 1980 har andelen kvinnliga företagare i Sverige ökat med en procentenhet, och idag är endast en fjärdedel av alla företagare kvinnor. För att inspirera fler kvinnor att ta steget att starta företag lanserar Froda nu den tredje upplagan av utmärkelsen Framtidens kvinnliga företagare. Nu kan de fem finalisterna presenteras: Claudia Losciale, Ebba Adolfsson, Emmy Berggren, Linda Alexandersson och Tina Saleh.

    Utmärkelsen syftar till att både uppmuntra fler kvinnor att starta eget och att främja jämställdhet och mångfald inom näringslivet. Utmärkelsen, som instiftades 2022, delas nu ut för tredje gången, och vinnaren av Framtidens kvinnliga företagare kommer att tillkännages den 6 mars.

    För att utse det vinnande bidraget har Froda samlat en jury med en mångsidig uppsättning kompetenser och erfarenheter, vilket speglar bredden i den innovation och entreprenörskap utmärkelsen vill lyfta fram och ger möjlighet att bedöma bidragen ur olika perspektiv. Juryn består av Jonas Groth, medgrundare av Aarke, Ludwig Jonsson, medgrundare av Rodolfo, Olga Beck-Friis, medgrundare av Pocketlaw, Oliver Mohseni, medgrundare av Froda, Paula Runsten, medgrundare av Rebaba, Sara Serray, grundare av Wellibites.

    – Tävlingen handlar om att skapa bättre möjligheter för kvinnliga företagare och ge fler kvinnor chansen att förverkliga sina idéer. Det är verkligen inspirerande att se så många innovativa och imponerande idéer från så olika branscher. Bredden på affärsidéerna visar verkligen vilken kraft och kreativitet som finns bland framtidens kvinnliga företagare. Det är särskilt imponerande att se hur långt dessa entreprenörer redan har kommit under sitt första år – det lovar gott för framtiden, säger Oliver Mohseni, medgrundare av Froda.

    Vinnaren kommer att tilldelas ett stipendium för att kunna investera i sin idé och ta sitt företag till nästa nivå.

    Finalisterna:

    Claudia Losciale, grundare av Historical Parts
    Claudia Losciale är produkt- och inredningsdesignern som, tillsammans med sin medgrundare, grundat Historical Parts. Företaget har skapat en plattform där arkitekter, byggarbetare och privatpersoner kan hitta och köpa återbrukbara byggmaterial. Genom att kombinera traditionellt hantverk med modern teknologi strävar bolaget efter att minska byggbranschens miljöpåverkan och främja hållbarhet. De räddar historiska föremål, sparar resurser och bygger en cirkulär framtid. Historical Parts är även del av KTH Innovation Launch batch 19.

    Ebba Adolfsson, grundare av Anferra
    Ebba Adolfsson från Göteborg är en av grundarna bakom Anferra. Med en utbildning i produktdesign och entreprenörskap, startade hon Anferra, företaget som utvecklar innovativ teknik för att återvinna stålavfallet slipmull. Det avfall som idag ofta förbränns eller deponeras, och som utgör en miljömässig och ekonomisk utmaning för stålindustrin, omvandlas istället till värdefulla kemikalier för vattenrening och vätgas. Anferra skapar ökad cirkularitet, hållbarhet och lönsamhet för både stål- och kemiindustrin.

    Emmy Berggren, grundare av Gralg
    Emmy Berggren är 20-åringen från Göteborg, som arbetar för att minska jordbrukets koldioxidutsläpp. Tillsammans med hennes två medgrundare har hon startat Gralg, ett företag som skapar klimatvänligt gödsel baserat på mikroalger, efter en cirkulär affärsmodell. Gralg startade som ett UF-företag för 1,5 år sedan, och har redan hunnit vinna tre SM-guld och ett EM-silver i Ung Företagsamhet.

    Linda Alexandersson, grundare av Maybe Baby
    Linda Alexandersson, från Stockholm, är en av grundarna till Maybe Baby, ett företag som startade med frågan: Varför är det så svårt att få svar om fertilitet? Efter egna erfarenheter av långa väntetider, otydlig information och dyra tester, ville Linda och hennes team förändra detta. Med över 10 års erfarenhet inom startup-världen kombinerar Maybe Baby teknologi och medicin för att erbjuda kvinnor tydliga, personliga insikter om sin fertilitet genom ett enkelt hemtest till ett rimligt pris.

    Tina Saleh, grundare av Adoringo
    Tina Saleh är ingenjören med ett brinnande intresse för både teknik och hundar. Hon har grundat Adoringo, en digital plattform som förenklar hundadoption och hjälper hundar att hitta hem. Tina började arbeta på lösningen efter att själv ha känt sig överväldigad av det ostrukturerade informationsflödet om djuradoption. Appen samlar adoptionsredo hundar och guidar användare till rätt produkter och tjänster. På längre sikt planerar Adoringo att även omfatta andra djurgrupper.

    Froda och Lunar expanderar samarbetet för att stötta svenska småföretagare
    February 11, 2025
    Finance
    sv

    Froda och Lunar expanderar samarbetet för att stötta svenska småföretagare

    Froda, en ledande fintech inom embedded finance, och den digitala utmanarbanken Lunar, lanserar idag sin smarta företagsfinansiering för små och medelstora företag (SME) i Sverige. Efter ett framgångsrikt samarbete i Danmark sedan 2023, är målet nu att underlätta tillväxten även för svenska företag.

    Sverige rankas idag som EU:s näst mest innovativa land, efter att ha blivit omsprunget av Danmark 2023. Samtidigt står småföretagen, som bidrar med över 50% av landets BNP, inför utmaningar, särskilt när det gäller finansiering. Under 2024 gick över 10 000 aktiebolag i konkurs, den högsta siffran på över ett decennium. Det förändrade ekonomiska klimatet och utmaningar med att få lån från traditionella banker gör det ännu svårare för mindre företag att förverkliga sina idéer, något som bromsar Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

    - Småföretagen är motorn i Sveriges ekonomi och innovation, men utan tillgång till kapital riskerar vi att tappa fart. Det här partnerskapet visar vårt gemensamma driv för att stärka småföretag genom att förena fintech innovation med framtidens digitala banktjänster, säger Olle Lundin, VD på Froda.

      En ny standard för företagsfinansiering

      Genom Frodas plattform för Embedded Lending och Visas globala kortinfrastruktur får Lunars svenska kunder tillgång till snabba och flexibla företagslån direkt i appen. Utbetalningarna sker på några sekunder och amorteringar hanteras automatiskt via korttransaktioner. Processen är helt digital och utformad för att eliminera traditionella hinder som långa väntetider och höga krav.

      - Förutom ett prisvärt bankkonto med bra service är lån den mest efterfrågade produkten bland våra företagskunder. Tillsammans med Froda delar vi visionen om att göra det enklare för småföretagare att växa, och vi ser fram emot att stärka vårt samarbete även i Sverige, säger Mats Persson Bergius, kommersiell chef på Lunar.

        Produkten är tillgänglig för Lunars svenska kunder från och med februari 2025. Med denna lansering skapar Froda och Lunar en ny standard för företagsfinansiering i Sverige, snabb, transparent och rättvis som ger småföretagare möjlighet att växa på sina egna villkor.

        Om Froda
        Froda grundades 2015 med ambitionen att omdefiniera företagsfinansiering genom att göra den mer tillgänglig och effektiv för små och medelstora företag. Froda skapar möjligheter för alla företagare, oavsett bakgrund, att förverkliga sina affärsidéer. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har Froda revolutionerat låneprocessen och förkortat den från månader till minuter – med fokus på att erbjuda snabb, rättvis och inkluderande finansiering. Idag är Froda ett av Europas snabbast växande techbolag, med stöd från investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson. 2021 inledde Froda en satsning på embedded finance och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com. Som kreditmarknadsbolag står Froda under Finansinspektionens tillsyn. Läs mer om Froda

        Om Lunar
        Lunar är en digital utmanarbank med målet att förenkla för privatkunder och företag att hantera sin ekonomi genom att bygga den bästa vardagsbanken i Norden. Lunar grundades i Århus och har ca 400 medarbetare i Norden. 2019 fick Lunar dansk banklicens och är nu en av få banker med en nordisk bankplattform. Lunar har idag cirka 950 000 privat- och företagskunder i Sverige, Danmark och Norge. lunar.se

        DECORATIVE
        DECORATIVE
        DECORATIVE
        Logo
        Logotyp
        Ladda ner ett paket med vår logo
        Olle Lundin
        Olle Lundin
        Ladda ner porträtt på Olle
        Ellen Freij
        PR & Communications Manager
        Om Froda

        Froda grundades 2015 med ambitionen att omdefiniera företagsfinansiering genom att göra den mer tillgänglig och effektiv för små och medelstora företag. Froda skapar möjligheter för alla företagare, oavsett bakgrund, att förverkliga sina affärsidéer. Med hjälp av digitala processer och teknisk innovation har Froda revolutionerat låneprocessen och förkortat den från månader till minuter – med fokus på att erbjuda snabb, rättvis och inkluderande finansiering.

        Idag är Froda ett av Europas snabbast växande techbolag, med stöd från investerare som Karl-Johan Persson, Nicklas Storåkers och Victor Jacobsson. 2021 inledde Froda en satsning på embedded finance och genom den har bolaget expanderat till Norden, Storbritannien och Tyskland samt ingått partnerskap med bland annat Visa, Lunar och Checkout.com. Som kreditmarknadsbolag står Froda under Finansinspektionens tillsyn. Läs mer om Froda