Froda blir första fintechbolaget att få hjälpa företagare genom Regeringens stödprogram

Froda blir det första fintechbolaget att kvalificera sig till Riksgäldens garantiprogram Företagsakuten – en åtgärd på uppdrag av Regeringen som ska verka för att dämpa de ekonomiska skadeverkningarna av coronaviruset. Anslutningen innebär att företag kan ansöka om förmånliga lån med statliga garantier från Froda.

Efter att statens Företagsakut tidigare har blivit hårt kritiserad för att inte lyckas nå ut till Sveriges små- och medelstora företag väljer nu Riksgälden att inkludera techbolaget Froda som med sin specialiserade och digitala tjänst hoppas kunna bli en del av lösningen. Riksgäldens garantiprogram riktar sig i första hand till små och medelstora företag i Sverige som drabbas ekonomiskt av coronaviruset men som för övrigt är livskraftiga.

Finansieringsstödet har haft svårt att nå ut till de minsta företagen på grund av tung administration, långa väntetider och manuell bedömning via de traditionella bankerna. Här hoppas Froda kunna komplettera och hjälpa ännu fler företagare tack vare deras specialiserade produkt för just små- och medelstora företag.

– Vi är glada att vi blivit utvalda av Riksgälden och regeringen. Vi vet att vi kommer kunna göra en stor skillnad för många företagare som hittills haft det svårt att få finansiellt stöd under coronakrisen. Nu ser vi fram emot att göra skillnad på riktigt, säger Olle Lundin, VD Froda.

I fem år har Froda innoverat för att möjliggöra företagares tillväxt genom tillgängliggöra kapital till investeringar i bolagen. Detta genom en helt digital tjänst skräddarsydd för att passa företagare. Bakom techbolaget står många namnkunniga personer från bl.a. Spotify, Klarna och Google och bolagets styrelseordförande är Nicklas Storåkers, VD för Pricerunner, f.d. VD Avanza.

Genom att digitalisera processen erbjuder Froda en tjänst som minskat både administration, väntetid och avgifter för entreprenörer som vill investera i sina företag. Digitaliseringen har även gjort det möjligt att hjälpa fler företag med en smartare, mer rättvis och skräddarsydd finansiering.

– Företagsakuten är särskilt framtaget för att kunna stötta företagare i nöd och är därför extra förmånligt i dess villkor. Exempelvis kommer Froda erbjuda amorteringsfrihet och en årsränta från 4.0%, fortsätter säger Olle Lundin.

OM FÖRETAGSAKUTEN
Garantiprogrammet riktar sig till företag som i grunden är lönsamma men som fått tillfälliga problem på grund av coronaviruset. Det är kreditinstituten som gör bedömningen genom sina kreditprocesser. Definitionen av små och medelstora företag (SME) följer av Kommissionens rekommendation om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag. Ett SME-företag är enligt EU:s definition ett företag med mindre än 250 anställda och en omsättning under 50 miljoner euro, eller en balansräkning under 43 miljoner euro.